Receptek

Kecskesajtos csirkemell

Hozzávalók:

  • csirkemell
  • padlizsán vagy cukkini
  • kecskesajt
  • só, bors

A csirkemellet szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk (vagy 1 nappal előtte olajos pácba érleljük), majd grillezzük meg. Nyáron kint parázs felett télen lehet grillserpenyőben is. A cukkinit vagy a padlizsánt is fűszerezzük és grillezzük meg. A grillezett húsra fektessük a grillezett zöldséget, majd kecskesattal borítsuk be. Tegyük a szeleteket egy tepsibe és kemencébe vagy sütőbe pirítsuk rá a sajtot. Grillezett zöldségekkel, grillezett burgonyával, friss salátával tálaljuk.  

 

 

Ordás szűzérme 

Hozzávalók:

  • 45 dkg sertésszűz
  • 15 dkg orda
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 10 dkg csemegekukorica
  • 20 dkg bacon
  • só, bors
  • kevés citromlé
  • kapor ízlés szerint

Elkészítése:

A húst középen hosszában kissé bevágjuk, szétnyitjuk, majd vékonyra kiklopfoljuk. Megsózzuk, borsozzuk, és citromlével meglocsoljuk. Az ordát összekavarjuk a tejföllel, sóval, borssal és kevés apróra vágott kaporral. A tölteléket a hús közepére halmozzuk, hosszában, rátszórjuk a klukoricát, majd a széleit ráhajtjuk, tekercset formálva. Ezután beborítjuk a baconszalonnával, és fogvájóval néhány helyen megtűzdeljük. A hústekercset alufóliába csomagolva tepsire tesszük, és 180 fokos sütőben 1-1,5 óra alatt megpároljuk. Amikor a hús puhára készült, kicsomagoljuk, és olajban kissé megpirítjuk, hogy a külseje ropogós legyen. Szeletekre vágva tálaljuk. Fogyaszthatjuk rizzsel, krumplival, vagy salátával.

 

Ordás bukta

 

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt,
  • 2 dkg élesztő,
  • 5 dkg Rama margarin,
  • 2 db tojás,
  • 1 kiskanál só,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 1 db citrom reszelt héja,
  • 3 dl tej, a tetejére
  • 10 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 50 dkg orda,
  • 2 db tojássárgája,
  • 1 tasak vanília cukor,
  • 10 dkg porcukor,
  • 5 dkg mazsola (ezt ki is lehet hagyni).

 

Elkészítése: Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, hozzátesszük a cukrot és lefedve, lehetőleg langyos helyen kelni hagyjuk. A lisztet gyúródeszkára szórjuk, közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a megkelt élesztőt, a margarint, a sót, a reszelt citrom héjat, a 2 db tojást, a tejet és addig gyúrjuk míg lágy tésztát nem kapunk. Tetejét megszórjuk liszttel és letakarva legalább kétszeresére kelesztjük.

Közben a töltelékhez a hozzávalókat egy külön tálba jól összekeverjük. Kelés után a tésztát liszttel szórt gyúródeszkán 2 cm vastagra nyújtjuk és négyzet formákat vágunk belőle. Minden darab közepére egy kiskanál tölteléket teszünk, félbe hajtjuk, majd kis távolságra egymástól tepsibe rakjuk, letakarjuk és kb. 10-15 percig újra kelesztjük. Sütés előtt a tészták tetejét bekenjük olvasztott vajjal, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük. Tetejét ízlés szerint vaníliás porcukorral megszórva is tálalhatjuk.

 

 

Kecskeragu

 

  • 60 dkg kecskegödölye comb
  • 30 dkg sárgarépa
  • 3 db paprika
  • 5 db krumpli
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, rozmaring, gyömbér, majoránna, curry, kurkuma, bazsalikom, őrölt kömény.


 

A kecskehúst nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk. Apaprikát, a sárgarépát karikára, a krumplit kockákra vágjuk. Az előző este beáztatott, vagy mázas cserépedénybe tesszük a zöldségeket, a húst és a fűszerekkel jól elkeverjük. Félig öntjük az edényt vízzel és így is jól elkeverjük. Sütőbe 180 C-on, vagy kemencébe lefedve sütjük. Kb. 2,5-3 óra. Közben félidőben egyszer megkeverjük. Amikor már készen van, hozzáöntünk 1 dl tejszín és sajt (kecske vagy parmezán) keverékét, amitől egy kicsit besűrűsödik pár perc állás után. Nokedlival vagy kemencébe sült krumplival a legfinomabb.

 

 

Gidacomb sütve

  • gida comb
  • zsír vagy olaj
  • paradicsom
  • vaj
  • só, bors

A gidacombot egyforma nagyságúra darabolva kevés zsiradékban kérget kell sütni rá. Utána tepsibe tenni és 60 fokon kb. 1 órát sütni, majd 200 fokon megpirítani. A húst kivesszük a tepsiből és a visszamaradt zsíros léből kevés vízzel összeforralni, majd beletenni az apró paradicsomkockákat, melyet jól szétfőzni benne és vajjal dúsítani. A húst tányérra rakni és a szósszal megöntözve tálalni. Burgonyakrokettel vagy krumplipürével is finom.

 

 

Lecsós kecskepörkölt

  • 1 kg kecskehús
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • zsír
  • 2 db paradicsom
  • 6 db paprika
  • pirospaprika, só, bors

A kecskehúst feldaraboljuk nagyobb kockákra, ha csontos, akkor kisebb darabokra. A csontos hús nagyon finom pörköltnek is. Az egyik hagymát apróra vágjuk és zsíron megpirítjuk, majd rátesszük a kecskehúst. Fehéredésig pirítjuk, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk és felengedjük kevés vízzel. Hozzátesszük a fokhagymát és addig főzzük – mindig kevés vízzel felengedve – amíg a hús meg nem pirul. Azután hozzátesszük a kockára vágott paradicsomot, felkarikázott paprikát és a karikára vágott hagymát. Fedő alatt készre pároljuk, majd elfőzzük róla a felesleges levet és már tálalhatjuk is. Bográcsba is nagyon finom.

 

 

 

 

Páclé kecskehúshoz

  • 2 dl vörösbor
  • babérlevél
  • zeller
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • rozmaring, kakukkfű, tárkony, só, bors vöröshagyma, fokhagyma

Az egészet felforraljuk, majd miután kihűlt beletesszük a kecskehúst és hűtőbe 1-2 napig hagyjuk állni.

 

 

 

 

Káposztalekvár

  • káposzta
  • vörös áfonya lekvár
  • cukor, só

A káposztát apróra reszeljük. Olajon kevés cukrot karamelizálunk, majd beleforgatjuk a káposztát, sózzuk és megpároljuk. Ha már teljesen puhára párolódott, akkor belekeverjük az áfonya lekvárt és egy perc alatt összerottyantjuk. Nagyon finom ráfolyatva a kecskesültünkre.

 

 

 

Kecskesajtos felfújt

 

  • 10 dkg puha kecskesajt
  • 3 tojás
  • 1 csokor snidling
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • vaj

A puha kecskesajtot villával áttörjük. A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk, és apróra összevágjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2 fokozat) előmelegítjük. Kis, kerek formákat (csészéket) kikenünk vajjal. A tojásokat kettéválasztjuk. Az áttört sajthoz hozzáadjuk a tojások sárgáját, sóval, borssal fűszerezzük, beletesszük a zöldfűszereket és összekeverjük. A tojás fehérjéből kemény habot verünk, és ezt is óvatosan a masszába forgatjuk. A masszát a formákba szétosztjuk, a formákat forró vízzel félig töltött tepsibe sorakoztatjuk, és a sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A felfújtat  kiborítjuk a formából a tányérra és friss zöldsalátával tálaljuk.

 

 

 

Kecskeflekken

 

A kecskehúst felszeleteljük, sóval, borssal megszórjuk, bekenjük tejföllel elkevert piros arannyal vagy ketchuppal, tálba tesszük és 1 napig, vagy legalább 1 éjszakát a hűtőbe pácoljuk lefedve. Másnap kizsírozott tepsibe téve a sütőbe alacsony lángon, lefedve puhára pároljuk. Így amikor parázson sütjük, már csak át kell melegíteni és pirosítani egy kicsit.

 

 

Kecskemáj másképp

  • kecskemáj
  • liszt
  • vaj
  • alma
  • dió

A kecskemájat csíkokra vágjuk és a csíkokat lisztbe forgatjuk. Előmelegítjük a vajat a serpenyőben, majd a lisztes kecskemájat megsütjük benne. Amikor félig készen van a máj, akkor a nyolcadokba vágott és kicsumázott almaszeleteket mellé tesszük és azzal sütjük tovább. A végén apróra vágott dióval szórjuk meg és még egy kicsit sütjük. Mi sültkrumplival vagy kenyérrel szeretjük.

 

 

 

 

Kecskesült áfonyamártással

 

  • 1 kg kecskehús (8 hónapos korig)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg liszt
  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál áfonyalekvár
  • só, bors

 

Páchoz:

  • 1 liter vörösbor
  • rozmarint
  • kakukkfű
  • petrezselyem

 

A felkockázott kecskehúst 1 napig pácoljuk a vörösborba, amibe beletettük a fűszereket.

A csíkokra vágott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk a vajat, majd az apróra vágott hagymát megpároljuk rajta. A kockára vágott húst lisztbe forgatjuk, majd a hagymára tesszük azt is. Sózzuk, borsozzuk, majd a leszűrt páclé felével felöntve fedő alatt puhára pároljuk. A páclé másik felét felforraljuk majd a tejszínnel és az áfonyalekvárral besűrítjük. A kész húst burgonyakrokettel és az elkészített áfonyamártással kínáljuk.

 

 

 

 

 

Római tálba sült kecskeborda

 

  • 80 dkg kecskeborda
  • 3 evőkanál olaj
  • 10 dkg hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 3 dkg paradicsompüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • köménymag, pirospaprika, só, bors.

 

 

Ha nem mázas a sütőtálunk, akkor 1 éjszakát áztassuk vízbe. A kecskebordát sózzuk, borsozzuk, majd az olajon elősütjük. Kivesszük a húst és félretesszük. Ebben a zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd pirospaprikát szórunk rá és felöntjük egy kevés vízzel és a paradicsompürével, majd zsírjára pirítjuk. Hozzákeverjük a kimosott káposztát, a szalonnát, a kolbászt. Fűszerezzük őrölt köménnyel és fokhagymával. Hozzátesszük a zöldpaprikát és paradicsomdarabkákat.

A tálba tesszük a káposzta felét, rátesszük az elősütütt kecskebordát majd a maradék káposztát rásimítjuk. Sütőbe, kemencébe toljuk és készre pároljuk.

 

 

 

 

 

 

Kecskehús rántva

 

A felszeletelt, kiklopfolt kecskehúst fokhagymás tejbe áztatom legalább 1 napig. Másnap panírozom és kisütöm. Roppant finom!

 

 

 

Rántott kecskesajt

A felszeletelt kecskesajtot 2x panírozzuk, majd forró olajban mindkét oldalát hírtelen megsütjük. Rízzsel és tartármártással vagy áfonyamártással szeretjük. Adhatunk mellé zöldséges rizst is, úgy is finom.

 

 

 

 

 

Mézes sült kecskecomb

  • kecskecomb
  • 4 fej hagyma
  • 1 kg burgonya
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors, rozmarint
  • zsír

A combot ha kell megtisztítom a rajta lévő zsiradéktól és hártyától, majd sózzuk, borsozzuk és megszórjuk rozmaringgal.  A megpucolt hagymát és burgonyát negyedekre vágjuk. A sütőedényt kizsírozzuk,  beletesszük a húst, körétesszük a hagymát és a burgonyát, amit megsózunk. Kevés vízzel felöntjük és lefedve 180 C-on pároljuk a sütőbe. Közben félidőben átforgatjuk egyszer, és azután többször locsolgatjuk a zsírjával, hogy ne száradjon ki a hús. Ha a húsra a sütés elején backon szeleteket fektetünk, akkor nem kell annyiszor locsolgatni. Amikor kész, akkor levesszük a tetejéről a fedőt vagy a fóliát rákenjük a húsra a mézet és pirosítjuk egy kicsit.

 

 

 

 

Grillezett kecskesajt zöldsalátával

 

Elkészítjük a kedvenc salátánkat. Én fejes- vagy jégsalátát, rukkolát vagy madárbegy salátát, paradicsomot, paprikát, uborkát, lilahagymát szoktam beletenni. Sózom és egy kis olivaolajjal locsolom meg.

A kecskesajtot kb fél cm-es szeletekre vágjuk. A sajt lehet natúr, de lehet ízesített is (fokhagymás, lilahagymás, diós, stb.). A szeletek mindkét oldalát egy pár csepp vajon vagy olivaolajon magas lángon megsütjük serpenyőben vagy roston grillapon.

Az elkészített összekevert salátát a tányérra halmozom, majd a tetejére fektetem a még forró sajtot.

Ínyencek a sajt tetejére áfonyalekvár is csurgathatnak. Isteni finom!

 

 

 

 

Kecskesajtos burgonyalepény

 

  • 50 dkg főtt krumpli
  • 15 dkg kecskesajt
  • 1 tojás sárgája
  • kevés liszt
  • só, bors, szerecsendió

A héjába főtt krumplit áttörjük. Majd hozzátesszük a tojás sárgáját, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, teszünk hozzá egy kevés lisztet és az egészet jól összekeverjük. Kockára vágjuk a kecskesajtot és az előbbi masszához keverjük. Felforrósítjuk a serpenyőben az olajat vagy a zsírt. A masszából kanál segítségével a kezünkben lepényeket formázunk belőle. A lepénykéket serpenyőben aranysárgára sütjük. Mi önmagában is szeretjük. De köretként is tudom ajánlani. Teával finom vacsora. Ha a kész lepényeket megkenjük tejföllel és sajttal megszórjuk még tartalmasabb ételt kapunk. Mi nagyon szeretjük.

 

 

 

 

 

 

Kecskegida pörkölt

 

  • 1,5 kg gidahús
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • pirospaprika, só, bors.

A kecskehúst feldarabolva 1-2 napig érdemes pácolni.

A zsíron vagy olajon üvegesre pirítjuk a hagymát majd rászorjuk a pirospaprikát és felengedjük egy nagyon pici vízzel. Ezt egy kicsit besűrítjük, majd beletesszük a kecskehúst a fokhagymát, sót, borsot és lassú tűzön egy kicsit megpirítjuk a húst benne. Aztán beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot és ha még kell akkor kevés vízzel felengedjük. Beletehetjük a kecske belsőségeit is (pl. máját, tüdejét, szívét), nagyon finom lesz tőle a pörköltünk. Lassú tűzön készre főzzük. Készíthetjük bográcsba is szabad tűzön, úgy még finomabb. Mi juhtúrós sztrapacskával szeretjük a legjobban.

 

 

 

 

 

Sült kecskemáj

 

A kecskemájat felszeleteljük. A serpenyőt kikenjük zsírral, belefektetjük a felszeletelt kecskemájat, lefedjük a lassú tűzön elősszőr fedő alatt, majd fedő nélkül mindkét felét megsütjük. Pár perc, hamar elkészül. Amikor már majdnem kész, akkor fokhagymát nyomunk rá és még azzal is sütjük egy kicsit. Ha kész, akkor megsózzuk és már tálalhatjuk is. Nagyon finom petrezselymes burgonyával, de önmagában kenyérrel is. Mi nagyon szeretjük a visszamaradt zsírt hidegen kenyérre kenve.

 

 

 

 

 

Nyári saláta kecskehússal és kecskesajttal

 

  • kedvenc nyári salátánk
  • kecskehús
  • kecskesajt
  • friss bazsalikom levél

A kecskehúst vékony csíkokra vágjuk és befűszerezzük borssal, foghagymával, bazsalikommal, öntünk rá egy kevés olajat, összekeverjük és hűtőben 1-2 napig pácoljuk.

Elkészítjük a kedvenc salátánkat. Én fejes- vagy jégsalátát, rukkolát vagy madárbegy salátát, paradicsomot, paprikát, uborkát, lilahagymát szoktam beletenni. Sózom és egy kis olivaolajjal (néha mézzel is) locsolom meg.

A salátát tányérrokra púpozzuk. A kecskehúst forró serpenyőben, kevés olajon megsütjük, majd elosztjuk a saláta tetején. Teszünk rá sajtkockákat – amit meg is grillezhetünk, vagy olivaolajban, serpenyőben meg is pirithatunk. Pirítóssal tálaljuk.

 

 

 

 

 

Kecskesajt nyárs

 

A nyársra felszúrunk 1-2 cm vastag kecskesajt szeleteket vagy kockákat, felváltva gyümölcsökkel (alma, körte, ananász, szilva, szőlő, stb.). Fokhagymás olívaolajjal megkenjük és serpenyőben minden oldalról megpirítjuk, vagy grillen megsütjük. Ha a végén egy kis mézet csorgatunk rá, azzal még karamelizáljuk egy kicsit és már készen is van. Salátával vagy burgonyapürélel szoktam tálalni.

 

 

 

 

 

Kecskesajttal töltött gomba

 

  • fejenként 3-4 fej gomba
  • kecskesajt
  • backon
  • só, bors

A gombákat megtisztítjuk, szárukat kitőrjük, sózzuk, borsozzuk. Minden fej gombába a szár helyére egy kocka kecskesajtot teszünk, aztán az egésszet betekerjük backonba. A tepsibe rendezzük őket és sütőbe megsütjük. Mi krumplipürével szeretjük a legjobban.

 

 

 

 

 

 

Kecskeordával töltött gomba

 

A gombafejeket megtisztítjuk, majd kevés vajon serpenyőben pár perc alatt megpároljuk őket. Utána tepsibe tesszük őket és a száruk helyébe lilahagyma kockákkal kevert kecskeordát vagy kecsketúrót teszünk. Grillsütőben meggrillezzük a tetejét és már fogyasztható is.

 

 

 

 

 

Saslik

  • kecskehús
  • padlizsán
  • cukkini
  • gomba
  • paprika
  • hagyma
  • alma
  • ananász

A páchoz:

  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl oliva olaj
  • babérlevél
  • 2 fej hagyma
  • só, bors.

A kecskehúst kockákra vágjuk, akkorára amekkorára a zöldségeket daraboljuk.

A páclé hozzávalóit összekeverjük a felszeletelt hagymával és végül a hússal. Fedett edényben 1-2 napig állni hagyjuk.

Nyársra húzzuk a húskockákat a zöldségekkel felváltva.

Grillen, faszén felett minden oldalát jól átsütjük és közben kenegetjük a páclével, hogy ne száradjon ki a hús.

 

 

 

 

 

Tárkonyos kecskegidaleves cipóban
 

  • 1 kg gidahús
  • 10 dkg vaj
  • 2 fej hagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • egy marék zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 babérlevél
  • tárkony
  • só, bors
  • 2 dl tejszín vagy tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt
  • fél citrom leve
  • 1 citrom
  • kevés finom liszt
  • 4 db rozscipó

 

A vajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát. Rátesszük a felkockázott kecskehúst. Sóval, borssal és tárkony felével fűszerezzük, majd babérlevelet adunk hozzá. A húst először a saját levében pároljuk, majd amikor zsírjára sült, adunk hozzá egy kevés vizet. Így pároljuk tovább, folyamatosan pótolgatva az elfőtt folyadékot. Amikor majdnem puha, beletesszük a megtisztított, karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, a kockákra vágott karalábét és felöntjük vízzel, hogy leves legyen belőle. Amikor a hús és a zöldségek is puhára főttek, akkor hozzáadjuk a zöldborsót is.  1 tojást kevés lisszttel, sóval és kevés apróra vágott petrezselyemmel kikeverünk és belecsurgatjuk a tésztát a levesbe. A tejszínből 2 evőkanál liszttel habarást készítünk. és a leveshez adjuk. Hozzáadjuk a citrom levét, a maradék finomra vágott tárkonyt és a finomra vágott petrezselymet, majd az egészet még egyszer összeforraljuk. A levest forrón, a kivájt rozscipókba adagolva tálaljuk.

 

 

 

 

Római tálban sült kecske csülök

  • kecskecsülök (ha kicsik, akkor több darab)
  • 20 dkg backon
  • 5-6 db krumpli
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 3 fej hagyma vagy 1 szál póréhagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 20 dkg gomba
  • só, bors, majoránna,
  • kevés olaj vagy zsír
     

A római tálat beáztatom 1 éjszakára vízbe. A kecskehúst 1-2 nappal a sütés előtt be lehet pácolni, attól finomabb lesz, de ez el is hagyható. A krumplit megpucoljuk és negyedeljük, vagy ha nagyobb, akkor nyolcadoljuk. A hagymát felkarikázzuk, a gombát felkockázzuk. A csülköket bevagdossuk, fűszerezzük. A tálba öntöttem kizsírozzuk vagy olajozzuk. Alulra került a krumpli, a paprika, a paradicsom, a gomba és a hagyma keveréke, melyet sóval, borssal fűszerezünk. Szórhatunk rá vegetát is. Erre az alapra helyezzük rá a csülköket. A végén pedig a szalonna csíkokkal befedjük az egészet. Lefedtem, hideg sütőbe kell elkezdeni sütni fedővel. Szépen megpirul a fedő alatt is.